English

Afra

Objavljeno, 24.11.2016. | Knjige i glazba

Predgovor 2. izdanja mog romana Afra  koji je pisao jedan od mojih knjižeAfra

U neobično bogatoj i originalnoj hrvatskoj književnosti za djecu danomice se pojavljuju nova imena, autorice i autori čija djela iznenađuju i osvajaju samosvojnošću, stilom i darovitošću. U taj krug što se gotovo čudesno obnavlja i proširuje, stupila je ne tako davno i Anđa Marić knjigom “Afra” koja u proznom tekstu nevelikoga opsega uspijeva na djeci blizak način progovoriti o strahu i kako ga pobijediti, o nesigurnosti i kako ju svladati, o taštini i kako ju preobraziti, o razmaženoj oholosti i kako ju osvijestiti i prevladati.

Autorica uzima za podlogu zbiljske situacije (roditelji koji nemaju vremena za djecu i grizodušje guše u popuštanju dječjim hirovima, školski klanovi djevojčica s obvezatnom predvodnicom koja diktira modu i ponašanje pratiljama, male školske ili kvartovske dječačke družbe koje također imaju neprikosnovenoga vođu i sklone su sitnom nasilništvu), ali se uvođenjem maštovitog, fantastičnog elementa izdiže iznad stereotipa i stvara novuzačudnu realnostu kojoj se osobe zrcale doista kao u čarobnom ogledalu – da bi saznale o sebi što nisu znale, razumjele što im je do tada bilo nepoznato. Minijaturna, živahna i slikovita djevojčica Afra, skrivena u novoj, “mondenoj” torbici djevojčice Đurđice, ima zagonetno i plemenito poslanje da privremenom zamjenom identiteta prokaže ćudljivost i nesigurnost vlasnice torbice, te ju liši hirovitosti u odnosu s majkom, ali istodobno i nedostatka samopouzdanja u školskim vezama. No Afrina zadaća ne zaustavlja se samo na pretvorbi djevojčice, nego ta mala, smiješna vila djeluje kao dobar duh i na niz djece iz Đurđičine okoline, neugodu promeće u ugodu, mala neprijateljstva u velika prijateljstva.

Anđa Marić ima izrazit pripovjedački dar i glatku, toplu rečenicu, dijalozi su joj tečni i izviru iz karaktera lika, narativni dijelovi neopterećeni mudrovanjem i nepotrebnim ekstenzijama.

Zabavna (i poučna, zašto ne reći?) “Afra” zasigurno predstavlja pravo osvježenje u hrvatskoj književnosti namijenjenoj djeci.

Hrvoje Hitrec

Share to:

Pretplati se!

Pretplati se na blog putem e-pošte i budi obaviješten o novim člancima

Slažem se da se ova e-mail adresa koristi za prijavu na newsletter