English

Vitez

Objavljeno, 8.6.2018. | Priče za djecu

Illustrirala: Neura (Helena P.) www.instagram.com/_neura_

Ne može svatko biti vitez

Janko je spremio nevidljivi nož u korice na pasu njegovih hlača. (Iako to nije bilo vidljivo svima, imao je visoke čizme od brušene kože i takve hlače u stilu alpske mode i Robina Hooda, šeširić s fazanovim perom i zelenu košulju). Otrčao je iz razreda čim je zazvonilo zvono i pojurio prema kući.

Zalupio vrata svoje sobe, bacio torbu na radni stol i upalio svjetlo. Izvadio je mač od drveta i brusni papir, i počemo gladiti mač i završavati detalje na njemu.

U tom trenu, netko mu je položio ruku na rame, od čega se Janko sledio jer je bio sigruran da je sam u kući.

– Janko, – začuo je gromki glas iza sebe.

– Ehm… – zamucao je dječak, još uvijek ne smogavši hrabrosti da se okrene i pogleda tko ga zove.

– Vidim, izrađuješ svoj prvi mač. Viteški mač. – rekao je glas.

Janko se napokon okrene i iza sebe ugleda visokog muškarca u viteškoj odori kraljevih mušketira sa nojevim perom na šeširu. Janko nije znao što da kaže.

– Imaš vrlo razrađenu viziju kako želiš da mač igleda, no zanima me, koja misliš da mu je svrha?

– Svrha? – upitao je Janko zbunjeno.

– Dobro si me čuo. Čemu mač služi, Janko? – upita neobični muškarac.

Janko stade razmišljati: svrha mača, ili da radije razmišljam o tome odakle je i što radi u mojoj sobi čovjek s nojevim perom! (Janko nije mogao prijeći preko toga da vitez ima nojevo pero, toga se u zamišljanju svoje odore nije sjetio, i bio je ljut!) Nije bio siguran kamo vodi ovaj razgovor.

– Pa…, ovaj, htio sam napraviti igračku, i na neki način…

– …se ta igra pretvorila u razmišljanje o tome što to sve znači, zar ne? – s osmjehom nastavi vitez.

– Pa, tako nekako – reče dječak.

– No, ispričat ću ti jednu piču, ako dopustiš, naravno.

– Da, naravno – reče Janko.

– Nije stvar u maču, bilo kakvom oružju ili moći. To je sve kićena parada, a bitna je suština. Vitezovi su rijetko časni i principijelni ljudi, s jakim suosjećanjem i dobrim srcem. Ne može svatko postati vitez, to se postiže svojim načinom života i djelima. Izvrsnim ponašanjem i popularnošću među ljudima. Viteza uvijek prati dobar glas.

Janko je razmišljao o svom glasu na školi i o tome da li je na pravom putu da postane vitez. Sjetio se prvašića u redu za užinu i toga kako se slatko smijao njihovom strahu i panici dok ih je njegov frend iz razreda plašio. Sjetio se i uplakanih djevojčica na igralištu ispred zgrade, kada im je s prijateljima uzeo loptu i sakrio, i bakice na autobusnoj kod pekare, kako svaki dan jadna prelazi cestu sa štapom u jednoj ruci i teškoj vrećici u drugoj, a on nikada nema vremena da se zaustavi, siđe s bicikla i pomogne joj.

– Ne brini, samo to što razmišljaš o tome, kaže mi da si na pravom putu. Sviđaš mi se, Janko, dječače. – reče vitez, nasmije se i pogladi Janka po glavi, raskuštravši mu kosu.

Janko je točno znao o čemu vitez govori i malko se posramio misleći kako vitez sigurno vidi sve što je Janko ikada napravio. Ili nije. Jer i nereagiranje je ponekad grijeh – pomisli dječak, sjetivši se kako jednom nije obranio svoju prijateljicu iz ulice, ne željevši se miješati u njezinu svađu s bratom. No sada mu se činilo kako stvari razumije na nekom višem nivou i bilo mu je zbog svega žao.

– Jaaanko! – odjednom se začuo mamin zvonki glas.

Janko pogleda viteza u panici da ga mama ne otkije. Ali vitez, čini se, nije dijelio Jankovo uzbuđenje. Činilo se da ga samo nekako, blijedo gleda. Da, blijedo. Sve blijeđe. Vitez je pred Jankovim očima nestajao!

– Janko, probudi se! Vrijeme je za školu, hajde! – rekla je mama i nježno ga prodrmala, kako su se i dogovorili da ga budi.

Janko je otvorio oči i shvatio da je sve samo sanjao. Pogledao je polu-završeni drveni mač na radnom stolu i duboko udahnuo. Ovaj san ga se duboko dojmio, i odlučio je dobro razmisliti o sebi i šta on doprinosi ovom svijetu.

www.instagram.com/_neura_

Share to:

Pretplati se!

Pretplati se na blog putem e-pošte i budi obaviješten o novim člancima

Slažem se da se ova e-mail adresa koristi za prijavu na newsletter