English

Baleta

Objavljeno, 13.6.2018. | Priče za djecu

Ilustrirala: Viviana Škrabec

U kuhinji dvorca vrvjelo je od užurbanih sluga koji su pripremali veliki bal u čast kraljevna koje su pristigle iz raznih kraljevstava da bi upoznale naočitog kraljevića Ludviga koji je bio u godinama za ženidbu. Međutim, iako su njegovi roditelji bili obasuti ponudama raznih kraljeva koji su nudili svoje lijepe kćeri, Ludvigu nije padalo ni na kraj pameti da oženi nepoznatu princezu, bez obzira na molbe i upozorenja svojih da je došlo vrijeme da se oženi i time utvrdi kraljevstvo.

Tako je i na ovaj svečani dan, pobjegao u šumu na svom konju i lutao livadama svog kraljevstva uživajući u prirodi i cvrkutu ptica. Ožednio je i zaputio se prema izvoru. Kako mu se približavao, iz daleka je primjetio da je na izvoru već netko, pa je sišao s konja da se nečujno približi. Kad je bio već blizu, razabrao je divan pjev i vidio je lijepu djevu koja je nešto prala u izvoru, pjevušila i razgovarala s nekim, dok je kraj nje bio zavezan samo jedan krasan pastuh. Ludvig se zainteresira, zaveže svog konja malo dalje i odšulja se da bolje čuje djevojku.

– Neću se udati za nikoga. Želim se prvo zaljubiti! – obraćala se svom konju koji je žvakao veliku porciju svježe trave koju je malo prije odgrizao. Nastavila je:

– Tata i mama su nerazumni, uopće me ne žele poslušati, Samo mi spominju svoj primjer, kada su se i oni tako uzeli. To nije fer! Nisu ni svjesni koliko su sreće imali! Rufuse, slušaš li ti mene? – rekla je svom konju koji je mirno žvakao svoj obrok i gledao je. Djevojka je nastavila a Ludvig ju je sa sve većim zanimanjem promatrao.

– Znala sam da moramo pobjeći. Što misliš koliko će im trebati da otkriju da nas nema? Ah, pretpostavljam da smo mirni do popodneva, kada će me pokušati strpati u haljinu i pretvoriti u princezu, a sve da bi se svidjela nekom glupavom princu koji je sigurno ružan a i glup pa treba ovakve priredbe da bi nekoga upoznao…

Ludvig se na to nasmijao, izašao iz svog skrovišta i krenuo prema njoj. Djevojka se iznenadila, ali se ubrzo snašla i dohvatila svoj mač koji je nosila zataknut za Rufusovo sedlo. Za tren oka, dok se Ludvig još nije ni snašao, oštrica njenog mača već mu je dodirivala vrat.

– Hej čekaj malo, čime sam to zaslužio? – upitao je djevojku i duboko se zagledao u njezine oči. I ona je zastala, kao da je nestalo vrijeme, i osjetila kako propada u n jegove duboke oči koje su je gledale kao nekoga tko je poznaje od uvijek. Spusti mač, popravi si kosu i kaže mu:

– Oprosti, nisi ti kriv. Nisam svoja danas. Ljuta sam na roditelje koji su me doveli da se udam. Pokazuju me kao paradnog konja, a ovog princa nisam još ni vidjela…

– Razumijem – rekao je Ludvig i upitao: – A kako se zoveš, ako nije tajna?

– Baleta. Dobila sam to ime iako najradije plešem mačevajući se. A ti?

– Vidim. Okretna si kao balerina, ali i opasna!

Na to su se oboje nasmijali. Mladić je nastavio:

– Ja sam Ludvig. I nadam se da nisam tako ružan kao što si očekivala. A taj večerašnji bal… to je maslo mojih roditelja. Čine sve kako bi me oženili, a ja još nisam spreman. Ne želim ugovor, želim ljubav. Razumiješ?

O kako je Baleta razumijela! Ovaj mladić je govorio isto poput nje. I daleko od toga da je bio ružan, naprotiv! Počeli su razgovarati. Baleti se sve više činilo kao da je on srodna duša, prijatelj, a ne stranac s kojim se malo prije upoznala.Tako su prošli sati i došlo je vrijeme za povratak u dvorac i pripreme za bal. Morali su se nakratko oprostiti ali su jedan drugom obećali da će ovo druženje nastaviti što prije to bude moguće.

Navečer na balu su svi uzvanici primjetilli da kraljević Ludvig vidi samo jednu princezu. Bez obzira koliko je ljepotica stiglo sa svih strana, ni jednoj nije posvetio više od jednog plesa i čim bi to obavio, tražio je samo nju, za još jedan i još jedan ples. Baletini roditelji, zadovoljni ovom situacijom, uživali su promatrati ih sa strane, a kad ih je Ludvigov otac pozvao da sjednu za njegov stol, roditelji su zadovoljno zaključili: čini se da će od ovoga biti nešto!

No te se večeri nije desila prosidba a ni nikakva pogodba – brojne su princeze otišle uplakane svojim kućama jer Ludvig im se vrlo svidio, a sve uzalud. I Baletini i Ludvigovi roditelji, zaključili su kako djeci treba dati vremena da se upoznaju i sami vide kako se stvari odvijaju. I jedni i drugi priznali su si kako su stigla drukčija vremena kada je ljubav na vrhu liste prioriteta. A Baleta i Ludvig bili su nerazdvojni. Ponekad su ih u šali pitali što si još uopće imaju za reći kada tako dugo i o svemu razgovaraju, ali oni se nisu obazirali. Postali su najbolji prijatelji a uskoro se rodila i ljubav koju više nisu mogli a ni htjeli skrivati. Godinu dana kasnije, baš na isti dan kada su se upoznali, u dvorcu se spremao još jedan bal, u čast njihovog vjenčanja. Čula sam da je bal postao tradicija i da još uvijek žive sretni i zaljubljeni kao onog dana kad su se vjenčali.

 

https://www.instagram.com/vivi_skrabec/

Share to:

Pretplati se!

Pretplati se na blog putem e-pošte i budi obaviješten o novim člancima

Slažem se da se ova e-mail adresa koristi za prijavu na newsletter